Contacte

Port Mataró - Módul B2
08301 Mataró (Barcelona)
Telèfon 93-790.17.71
Dijous de 21 a 23 hores.
Altres horaris:
937904522-639119093

Informació:
spas@spas-mataro.cat

Mataró, reflexes històrics

Antiga Iluro en la época romana, Mataró es troba en la costa catalana del Maresme, al nordest de Barcelona, a uns 30 kilometres de la capital.

 

De la seva primitiva història romana, es guarden rics records arqueològics, que poden ser apreciats en el jaciment de Torre Llauder i en el Museu Comarcal. Després de la dominació romana, Mataró, com altres poblacions peninsulars, es veu invadida per diferents raçes, que deixan vestigis de el seu pàs per la ciutat., destruida després casi totalment (Civitas fracta). Va resurgir amb força, rebent els noms de Alarona, Mata-Alarona i finaltment l'actual. Amb la introducció del cristianisme, Mataró ofereix en pro de la religió, a dues de les seves filles, les germanes Juliana i Semproniana, màrtirs víctimes de la persecució soferta pels primers cristians, venerades avui com a santes i patrones de la ciutat, commemorant-se la seva festa els dies 27 i 28 de Juliol.

 

Amb el feudalisme, la antiga Iluro queda sota el domini dels senyors, fins que, abolit el sistema feudal  i amb els privilegis concedits per Ferràn el Catòlic, la comarca assoleix una gran prosperitat.

 

La vida del mar es manifesta amb força, amb la construcció de tot tipus de construccions i la participació amb gran valor, en combats marítims entre els segles XIV i XVI. Gràcies a la participació de vaixells mataronins en la toma de Salces, Mataró recupera el títol de ciutat otorgat per Felip V en 1702.

 

A finals del segle XIX, Mataró supera en importància a la antiga Iluro. En 1948 arriba a la ciutat el primer tren construit a Espanya, i la industria, la agricultura i el comerç son de gran importància.

 


 

Durant el present segle, Mataró creix espectacularment, degut als moviments migratoris procedent d'altres parts de la península, motivats per la riquessa de la zona.

 

Així, avui Mataró conta amb una població superior als 100.000 habitants, amb una industria tèxtil important, i amb un notable desemvolupament en tots els àmbits socio-culturals. Entre els fills ilustres de la ciutat destacant l'escultor Damià Campeny (1771-1855), màxim valor del neoclasicisme a Espanya, Miquel Biada (1789-1848), promotor del primer ferrocarril espanyol, Barcelona-Mataró i l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, autoritat mundial en arquitectura romànica, que fou president de la Mancomunitat de Catalunya.

 

La vocació marinera de Mataró, patent en totes les generacions de pescadors i gent de mar al llarg de la seva història, culmina amb la construcció del Port Esportiu, inaugurat en 1991, i que va obrir una nova era de grans perspectives per totes les activitats que es realitzen de cara a la nostra porció de litoral mediterrani.