Contacte

Port Mataró - Módul B2
08301 Mataró (Barcelona)
Telèfon 93-790.17.71
Dijous de 21 a 23 hores.
Altres horaris:
937904522-639119093

Informació:
spas@spas-mataro.cat

Història de la SPAS

La Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (S.P.A.S.) es una entitat pionera en la pràctica i promoció dels esports subaquàtics a Catalunya.

Fundada al 1957, ha mantingut desde llavors una constant preocupació per la pràctica i difusió d'aquestes activitats. Curs, competicions, xerrades, publicacions, mostres i exposicions demostren aquesta inquietud.

La pesca submarina ha sigut, desde els inicis de la entitat, la pràctica vertebradora de la activitat social, de la que van sorgir altres activitats, impulsades per la natural ànsia per descobrir el mon submarí: escafandrisme, orientació, fotografia submarina, natació amb aletes...

Es amb aquesta activitat - la pesca submarina -, que la SPAS de Mataró s'ha destacat en els últims anys tant en la vessant organitzadora com en el rendiment dels seus esportistes en les competicions regionals i nacionals.

Desde fa 25, anys la SPAS de Mataró, organitza una de les proves corresponent al Campionat de Catalunya de pesca submarina, en el litoral de Mataró, sent la competició que més número de participants acull en el calendari anual d'aquesta disciplina en la nostre Comunitat Autònoma.

Pel que fa referència a la pesca submarina de competició, la SPAS de Mataró ha obtingut diferents èxits, tant a nivell d'equip com individual, sent considerat, juntament amb l'APS de Barcelona, un dels clubs importants en el món subaquàtic català i espanyol.

Ja en els anys 50, el mataroní Joan Dalmau, un dels fundadors de la nostra entitats, fou el primer Campió d'Espanya de Pesca Submarina, a la Costa del Sol, sent seleccionat al 1958 per participar en el primer Campionat del Món a Mali Losing (Iugoslàvia), i en el Campionat d'Europa, celebrat a la Illa de Cherso, també a Iugoslàvia. Hem de citar també com ha destacats d'aquella època a Desiderio Sedó i Josep Maria Diamant, actual president d'Honor de l'entitat.

En els anys 60 va destacar en Alejandro Roca, varies vegades en els primers llocs en la classificació del Campionat de Catalunya, i representant a Catalunya en els Campionats d'Espanya celebrats a Cartagena (1966), A Corunya (1967), Ceuta (1968), Canàries (1969) i Almeria (1970), així com Guillermo Sánchez representant de Catalunya en el Campionat d'Espanya celebrat a Palma de Mallorca al 1965.

Després d'una època en que els resultats per l'entitat no van ser gaire bons, s'arriba a l'època dels finals dels 80 i inicis dels 90, on els resultats tornen a ser brillants, destacant sobre tot els resultats aconseguits per equips, així l'any 1986 s'aconsegueix un meritori quart lloc en el Campionat d'Espanya de clubs celebrat a Santander, l'any 1987, s'assoleix el sots campionat d'Espanya a Palma de Mallorca de la mà d'en Jaume Ferrer i l’Óscar Hernández, per darrera només de la parella mallorquina capitanejada per el campió del món Josep Amengual, l’any següent al 1988 a Bermeo-Biscaïa el club torna a assolir el podi amb una meritòria tercera plaça aquest cop aconseguida per la parella Jaume Ferrer i Bernardo Mateos, aquest any 1988 en Jaume Ferrer guanya el Campionat de Catalunya de forma espectacular i queda cinquè al Campionat d’Espanya individual celebrat a Eivissa, sent convocat per participar a mànegues de la Copa Euro-africana i de la Copa d’Europa amb la selecció espanyola. La nostra societat ja s’ha consolidat com el club català que més podis està assolint en els darrers anys i l’any 1989 una cinquena plaça a Benalmadena-Màlaga tanca uns anys gloriosos en aquesta modalitat de competició. 

La dècada dels noranta porta al nostra club a  la glòria , ja comença amb un sots-campionat al Campionat de Catalunya l’any 1990 de la mà d'en Jordi Roig i un tercer lloc d'en Ferran Arenas, l’any següent al 1991 l’Óscar Hernández assoleix un sost-campionat de Catalunya de forma brillant i en aigües mallorquines, al Campionat d’Espanya individual un vuitè lloc de la general. L’any 1994 en aigües de Mataró el club passa a formar part de la història assolint de forma magistral el Campionat d’Espanya de clubs, de la mà d'en Jaume Ferrer i l’Óscar Hernández, la gesta es significativa doncs aconseguir un triomf en aquesta especialitat tant sols està reservada als grans clubs de la pesca submarina. La SPAS ja ha passat a la història amb lletres majúscules organitzant i assolint el Campionat d’Espanya de clubs !!!!. Arriba l’any següent i a Barbate-Càdis el club aquest cop representat per en Ferran Arenas i l’Óscar Hernández obtenen un sots campionat que tanca una primera part de la dècada dels noranta gloriosa. El relleu es comença a produir dins del club i aquest es manifesta amb els noms dels pescadors Xevi Martínez que comença a fer acta de presència als Campionats d’Espanya i una mica més tard en Fèlix Laguna l’acompanya en aquesta nova etapa, l’any 1998 al Campionat d’Espanya de Mallorca  aquesta parella assoleixen un tercer lloc que consolida el relleu generacional, l’any següent al 1999 la mateixa parella en el Campionat d’Espanya de clubs organitzat per l’APS,  en aigües de Port d’Aró consoliden el seu estatus amb un altre tercer lloc  de la general, així mateix en Fèlix Laguna en aquest any queda sots-campió de Catalunya després de guanyar tres selectives del mateix. Amb aquests dos darrers podis i el sots campionat de Catalunya es tanca un dècada que serà recordada per molt anys dins del club. Obrint el nou mileni apareix la figura d'en Xevi Blanco, un jove pescadors que ja comença a despuntar en algunes proves i així ho demostra l’any 2000 aconseguint un 5é. lloc al Campionat de Catalunya, un tercer l’any següent, i arribant al més alt del Campionat de Catalunya l’any 2003 assolint brillantment el títol de Campió de Catalunya i un vuitè lloc al Campionat d’Espanya individual fet a Tenerife el mateix any, en aquesta edició despunten  una generació de nous pescadors seguint l’estela del Xevi Blanco, en Joan Graupera i en Jaume Raventós obtenen plaça pel Campionat d’Espanya de clubs i es col·loquen dins dels deu primers classificats al Campionat de Catalunya d’aquest any.  Així mateix en Joan Graupera acompanya l’equip català al Campionat d’Espanya individual de Tenerife ’03 actuant com a suplent de l’equip.

Última actualización el Jueves, 02 de Abril de 2009 21:01